Like Us

miercuri, 7 martie 2012

Evoluţia Bucureştiului de la urbe la oraş modern, datorată cutremurului din ‘77

Cutremurul din 1977 a schimbat Bucureştiul într-un mod care ne-a apropiat de standardele mondiale, la nivel rezidenţial. Dintr-un oraş în care blocurile erau doar la stradă, ascunzând case vechi şi dărăpănate, într-unul cu o dezvoltare rezidenţială echilibrată şi civilizată. Catastrofa a adus progresul, iar schimbările s-au întâmplat într-un ritm pe care nici măcar cei zece ani de boom imobiliar nu au reuşit să îl reediteze. Află care sunt cele mai mari cartiere care s-au construit după cutremurul din 1977, într-un reportaj marca IMOPEDIA.ro.
Dintre cele 700.000 apartamente construite de regimul comunist în aproximativ 9.000 blocuri, aproape jumătate au fost construite după cutremurul din 1977, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Mai precis, 300.000 locuinţe construite în puţin peste un deceniu. Cele mai multe dintre ele au fost grupate lângă marile bulevarde care fac legătura dintre cartiere şi centrul oraşului.

„Bucureştiul avea o nevoie reală de o asemenea schimbare. Desigur, nu este fericit modul în care aceasta a apărut, dar a fost o mişcare oportună. Până la momentul cutremurului, blocurile înalte erau ridicate doar la stradă, iar în spatele lor se întindeau casele vechi. Acestea au fost puse la pământ de către cutremur, ocazie cu care s-a putut interveni prin modernizarea interiorului cartierelor”, arată arhitectul Ana Mladin, reprezentant Urban Design.

După regimul comunist, s-au construit doar 800 blocuri în zece ani

Blocurile construite de comunişti s-au dovedit a fi foarte rezistente la cutremur. Rapoartele arată că doar trei scări de bloc construite de regim s-au prăbuşit, celelalte au fost blocuri mai vechi sau case. Dar chiar şi aşa, după cutremur, s-a acordat o atenţie mult mai mare rezistenţei la seism. În acea perioadă, a fost înregistrat un record de locuinţe construite în Capitală.
Conform datelor INS, în perioada 1971-1980 au fost date în folosinţă 2.938 blocuri de locuinţe, cu 65% mai mult decât în deceniul anterior
În anii '80, au fost finalizate 2.653 blocuri
Iar după căderea regimului comunist, numărul de proiecte s-a redus considerabil, până la circa 800 blocuri în perioada 1991-1999

„În tot acest răstimp, s-a simţit încă un pas spre progres: suprafaţa apartamentelor a crescut. Sufrageriile măsurau 18 mp în blocurile din cartierele muncitoreşti, dar puteau să ajungă şi la 24 mp, în zonele elitiste. Deja, blocurile nu mai erau cutii de chibrituri, erau spaţii confortabile de locuit”, arată arhitect Ana Mladin.

După anii '90, blocurile rămase neterminate au fost continuate de noul val de constructori. Totuşi, cu toate eforturile, s-a ajuns la 800 blocuri construite într-un deceniu. Abia începutul anilor 2000 a adus din nou pulsul pe piaţa imobiliară din România. Totuşi, Bucureştiul încă mai are un deficit de 100.000 locuinţe, potrivit studiilor.

Topul celor mai mari cartiere finalizate post-cutremur

1. Pantelimon: 27.000 locuinţe

Cartierul Pantelimon se întinde pe o suprafaţă de 206 hectare şi însumează 27.000 locuinţe construite în intervalul 1965-1989. Multe dintre acestea au fost ridicat după cutremur, prin exproprierea şi demolarea unui număr mare de construcţii dărăpănate şi neîngrijite.

2. Colentina: 22.000 locuinţe


Actualul cartier Colentina este ridicat pe o mlaştină de noroi, care s-a transformat apoi în mahala. În anii ‘70, a început construcţia blocurilor comuniste, cu zece etaje, cu apogeul în anii 1980. Încă din perioada comunismului, Colentina a devenit unul dintre cele mai aglomerate cartiere din Bucureşti.

3. Rahova (Mărgeanului-Ispirescu): 18.000 locuinţe

Istoria zonei Rahova a început de la sfârşitul secolului al XIX-lea, când Calea Rahova era una dintre cele mai importante artere de circulaţie din Bucureşti. După 1950, a început declinul cartierului. Devenise cea mai îndepărtată zonă faţă de centrul oraşului. Din această cauză, până la cutremurul din ’77, Rahova era împânzită de case mici, sărăcăcioase. Puţin după cutremur, cartierul cunoaşte o transformare radicală. Multe clădiri au fost demolate, s-au construit drumuri şi au apărut blocurile.

4. Berceni Sud: 15.400 locuinţe

Cartierul Berceni a început să fie dezvoltat în anul 1964, dar în anii ’80 se întindea deja pe o suprafaţă de 570 hectare.

5. Unirii: 15.000 locuinţe

Sub pretextul cutremurului din '77, regimul politic comunist a început reorganizarea centrului Capitalei. S-au dărâmat cartiere, spitale, pieţe, biserici. Toate au fost îngropate pentru a face loc unor vise comuniste. Aşa au apărut toţi cei trei kilometri ai bulevardului Unirea, de care regimul comunist nu a mai apucat să se bucure.

6. Titan: 15.000 locuinţe

Construcţia cartierului a început în anii '70, când s-au construit blocuri cu patru şi opt etaje, dar cele mai multe blocuri au fost ridicate în perioada cutremurului, până în anul 1984.

7. Cartierul 13 Septembrie: 10.980 locuinţe

Apartamentele din cartierul 13 Septembrie au fost construite la sfârşitul anilor ‘80, odată cu remodelarea centrului Bucureştiului, pentru realizarea unui nou centru civic. Blocurile cu opt sau zece etaje ridicate de-a lungul marilor bulevarde din zonă, au apartamente foarte spaţioase, cu două sau trei camere.

8. Tineretului: 10.800 locuinţe

Dezvoltarea cartierului Tineretului a început în 1970, când au fost construite 150 blocuri în etape diferite. Cartierul a fost finalizat la începutul anilor ’80.

9. Drumul Taberei: 10.000 locuinţe

Construcţia blocurilor din Drumul Taberei a început la sfârşitul anilor '50, dinspre Cotroceni spre Domneşti. Ultimele blocuri s-au finalizat la mijlocul anilor ’80.

10. Ştefan cel Mare: 8.200 locuinţe

Primele blocuri în zonă au fost construite în anii 1960, dar acestea sunt catalogate drept construcţii cu probleme mari la nivel de risc seismic, după cutremur. Tocmai de aceea, la începutul anilor ’80, regimul comunist a completat lista construcţiilor din zonă cu blocuri mai noi.

11. Aviaţiei: 7.500

Cartierul Aviaţiei este unul dintre cele mai noi din Bucureşti. Cele mai multe blocuri au fost construite în perioada 1984 - 1987 şi sunt catalogate drept construcţii solide.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu